ARTISTER - PROGRAM - ÅRETS TEMA - BETWEEN CLASSICS - BILLETTER

Høstluft (k6)

Torsdag 28. juni, kl.18:00

Programomtale

Arvo Pärts “Fratres” er et umåtelig populært stykke samtidsmusikk, som finnes i mange versjoner, derav navnet, “Brødre”. Denne versjonen starter med nærmest uhørlige arpeggioer i fiolinen, som fjernt vindsus i høstløv. Langsomt kommer det nærmere, og stykket folder seg ut i langsom prosesjon, med klokkeslag mellom hver variasjon.

Henry Purcells “Cold Song” er fra semioperaen “Kong Arthur”. Plottet ligger et sted mellom Shakespeares “Stormen”, Monty Pythons versjon av “Ridderne av det runde bord”, og Tolkiens “Ringenes herre”. Ingen sosialrealisme her! Men det er ingen tvil om at dette spøkelset fryser.

Carl Nielsens korte men alvorlige verk er skrevet til begravelsen av maleren Oluf Hartmann, men skulle også bli spilt i komponisten egen begravelse.

Så skal vi glede oss over de lysere sider av det høstlige, med Mozarts robuste og livsbejaende jaktkvartett. Fra første tone hører vi glad, hornsignalpreget musikk i 6/8 takt.

Johannes Brahms` klarinettkvintett ble, sammen med klarinettsonatene og klarinettrioen, skrevet etter at han egentlig hadde lagt ned pennen. Men møtet med klarinettisten Richard Mühlefeld inspirerte Brahms til å komponere disse umåtelig rike og mettede verkene i livets høst. De er fylt av vemod og nostalgi, kombinert med hans alltid buldrende emosjonalitet.

-

ARVO PÄRT / FRATRES (1977)
LIZA FERSCHTMAN, FIOLIN
ANDREAS BORREGAARD, AKKORDION

HENRY PURCELL / ´WHAT POWER ART THOU´ (THE COLD SONG) FRA KING ARTHUR (1691)
AKSEL RYKKVIN, BARITON
DANISH STRING QUARTET
ANDREAS BORREGAARD, AKKORDION

CARL NIELSEN / VED EN UNG KUNSTNERS BÅRE (1910)
DANISH STRING QUARTET

W.A.MOZART / QUARTET NR.17 IN B-DUR, K.458 (´JAKTEN´)
DANISH STRING QUARTET

JOHANNES BRAHMS / KLARINETTKVINTETT, OP.115       
SHARON KAM, KLARINETT
DANISH STRING QUARTET


DET TAS FORBEHOLD OM ENDRINGER I PROGRAMMET