ARTISTER - PROGRAM - ÅRETS TEMA - BETWEEN CLASSICS - BILLETTER

Sei solo (k5)

Onsdag 27. juni, kl.23:00

Programomtale

“Sei solo” er tittelen Johann Sebastian Bach ga sine 6 sonater og partitaer for solo-fiolin. De ble fullført etter hjemkomsten fra en konsertreise, da Bach fikk vite at hustruen Maria Barbara var død. Hun var allerede lagt i jorden. Korrekt italiensk tittel ville vært: “Sei soli”, seks soli. Men tittelen er fra Bachs hånd: “Sei solo” – “Du er alene”. Neppe en skrivefeil.

“DJ” Bent Sørensen har remontert Bach; kombinert ham med sin egen musikk og noen folketoner. Resultatet fremstår som en ny suite. Vi får høre flere av festivalens musikere, fra flere kanter i kirken, men alltid én og én. Sørensen skriver: 

I de seneste år har det været en stor inspiration for mig, at sætte min musik sammen med ældre musik – “komponere” koncerter hvor min musik bliver omkranset af f.eks. Bach, Mozart eller Beethoven. Ofte har jeg ikke bare sat mine værker ved siden af klassikere; men har flettet dem sammen, og har forsøgt – på tværs af tid -- at finde nogle fælles spor i musikken. Min musik skal altid kunne spejle sig i sin tid; men samtidig sidder der altid en fortid på ryggen af den, for enhver tone, enhver lyd har et glimt af fortid i sig. Musikken lever i øjeblikket, men hvis den mister sin fortid, har den ingen fremtid. Nu og her er det med Bach, og i hvert eneste værk af både Bach og jeg ligger der en ensomhed – ”Sei solo” – ”Du er alene” – De enkelte musikerne er helt alene; men inden i værkerne gemmer der sig relationer – i vuggevisen for et barn - i den kærlighedspassionerede klaverfantasi, og så Bach. Med ham er man aldrig helt alene. I hans musik fletter ensomhederne sig sammen, og det hele giver mening. Måske er det i ord bedst formuleret af den sydafrikanske nobelpristager, J.M. Coetzee: Det bedste bevis vi har for at livet er godt, og at der derfor måske alligevel findes en Gud, som bekymrer sig om vores velfærd, er det, at til enhver af os, den dag vi fødes, kommer Johann Sebastian Bachs musik. Den kommer som en gave, uerhvervet, ufortjent, gratis.”

-

BENT SØRENSEN / FANTASIA APPASIONATA
KATRINE GISLINGE, KLAVER

J.S.BACH / SARABANDE FRA CELLO SUITE NR. 2 I D-MOLL, BWV 1008
LARS ANDERS TOMTER, BRATSJ

BENT SØRENSEN / NOCTURNE NR.6
KATRINE GISLINGE, KLAVER

J.S.BACH / GIGUE FRA PARTITA NR. 2 IN D-MOLL, BWV 1004
LIZA FERSCHTMAN, FIOLIN

TRAD. / GJENDINES BÅDNLÅT
AKSEL RYKKVIN, BARITON

BENT SØRENSEN / SIGRIDS VUGGEVISE
ANDREAS BORREGAARD, AKKORDEON

SVENSK FOLKESANG / ´FÄBODSPSALMEN´
HÅKAN HARDENBERGER, TROMPET

J.S.BACH / MENUET FRA CELLO SUITE NR. 1 IN G-DUR, BWV 1007
SANDRA LIED HAGA, CELLO

BENT SØRENSEN / NOCTURNE NR.12
PIERS LANE, KLAVER

J.S.BACH / SARABANDE FRA CELLO SUITE NR. 1 IN G-DUR, BWV 1007
SANDRA LIED HAGA, CELLO

BENT SØRENSEN / SERENISSIMA
LIZA FERSCHTMAN, FIOLIN

J.S.BACH (ARR. PERCY GRAINGER) / ´SHEEP MAY SAFELY GRAZE´ FRA CANTATA BWV 208
PIERS LANE, KLAVER


DET TAS FORBEHOLD OM ENDRINGER I PROGRAMMET