Aksel.jpg

Aksel Rykkvin / bariton

Aksel Rykkvin (f. 2003) spilte inn sitt debutalbum som guttesopran bare tolv år gammel med det internasjonalt anerkjente Orchestra of the Age of Enlightenment. Aksel! Arias by Bach, Handel & Mozart (2016) ble tildelt en ‘DIAPASON d'Or découverte', og BBC Music Magazine presenterte ham som et av de seks største vidunderbarna innen klassisk musikk. Aksel ble nominert til “Årets nykommer” ved Spellemannprisutdelingen i 2017. Aksel har sunget på tallrike konserter og festivaler over hele Norge, inkludert under første utgave av Fjord Classics og Oslo Chamber Music Festival. I 2017 åpnet han Stockholm Early Music Festival og sang under Klassiek op het Amstelveld i Amsterdam. Han har opptrådt jevnlig på radio eller tv i Norge, Sverige, Nederland og Storbritannia, inkludert Skavlan, Lindmo, Podium Witteman i Nederland og In tune på BBC Radio 3. Aksel har flere ganger sunget for kongefamilien, inkludert ved Kongens og Dronningens 80-årsdag med en rekke europeiske kongelige stede. Han har jobbet med Oslo-Filharmonien, Det Norske Kammerorkester, Arve Tellefsen, Henning Kraggerud, Håvard Gimse, Christian Ihle Hadland, Lars Anders Tomter, Rolf Lislevand, Sigmund Groven og mange flere av de mest fremtredende norske orkestre, musikere og dirigenter. Aksel er noe av et internasjonalt fenomen i sosiale medier, med millioner av videovisninger på YouTube og Facebook.

Bare 13 år gammel vant Aksel det prestisjefylte Ungdommens Musikkmesterskap, som er åpent for klassiske musikere og sangere opp til 22 år.

Aksel er allerede en merittert solist ved Den Norske Opera & Ballett. Financial Times omtalte ham som "uhyre god" i sin første hovedscenerolle som “the Boy” i Rolf Wallins opera Elysium. Han blendet kritikere som “Yniold” i Debussys Pélleas et Mélisande, i en rolletolkning som ResMusica kalte “umulig å overgå”. I september 2017 gjorde Aksel sin internasjonale debut på Opéra Comique i Paris, som "Anthony" i Katie Mitchell og Raphaël Pichons Miranda.

Siden juni 2016 har Aksel samarbeidet regelmessig med barokktrompetist Mark Bennett på konserter med ulike norske orkestre, hvorav noen har blitt sendt på NRK. Etter en konsertserie med MiNensemblet i Nordland, inviterte kunstnerisk leder Lazar Miletic Aksel og Mark til å spille inn et barokkalbum som ble utgitt i mars 2018 på Signum Classics (London). The Guardian skrev at sopranariene "passer unge Rykkvins rene tone og modne musikalitet til det perfekte".

Aksel synger fortsatt i Oslo Domkirkes Guttekor, hvor han først mottok sangopplæring som femåring fra sangpedagog Helene Haarr. Fra han begynte å synge i barnekoret ved Den Norske Opera & Ballett ti år gammel har Aksel fått sangundervisning av sin nåværende hovedsangpedagog Marianne Lewis både i operaen og i talentklassen ved Majorstuen skole. Aksel og Marianne har blitt invitert til internasjonale sangpedagogkongresser i Stockholm og New York for å presentere måten de jobber på. Aksel kom i stemmeskiftet sent på høsten 2017. Han har overrasket alle med en rask utvikling av sin nye barytonstemme mot en fortsatt karriere som sanger innen klassisk musikk og opera.

Aksels Fjord Classics konserter:

Hyggeligt
tirsdag, 21:00

NIELS GADE / MARTSFIOLERNE
CARL NIELSEN / UNDERLIGE AFTENLUFTE; 
SOLNEDGANG
FRANZ SCHUBERT / WAS IST SYLVIA; 
DU BIST DIE RUH; DIE FORELLE
_

Sei solo
onsdag, 23:00

TRAD. / GJENDINES BÅDNLÅT
_

Høstluft
torsdag, 18:00

HENRY PURCELL / ´HENRY PURCELL / ´song of the cold genius´ FRa KING ARTHUR (1691)
_

Kongen av Danmark
torsdag, 23:00

JOHN DOWLAND / 2 SANGER: ´FLOW MY TEARS´ OG ´IF MY COMPLAINTS´
_

Finale
fredag, 21:00

W.A.MOZART / utdrag FRA tryllefløyten (PAPAGANO)

´DER VOGELFÄNGER BIN ICH JA´
Duett PApageno/papagena